Mijn favorieten

In 4 stappen naar nieuwbouw

De gedachte spookt al een tijdje door je hoofd: nieuwbouw kopen. De huizen die je tot nu toe hebt bezichtigd, waren het allemaal net niet. Of je wilt graag een woning waarmee je voorbereid bent op de toekomst. En met nieuwbouw wordt daar op verschillende manieren rekening mee gehouden. Denk bijvoorbeeld aan gasloos bouwen of voldoen aan de hoogste isolatienormen.

Maar hoe werkt dat nou eigenlijk, een nieuwbouwhuis kopen? Met dit stappenplan nemen wij je mee in het hele proces van oriënteren tot uiteindelijk wonen. Twijfel je nog over nieuwbouw of bestaande bouw? Geert, de nieuwbouwmakelaar van Broeckx Makelaars legt in deze blog uit waarom je zeker voor nieuwbouw zou moeten kiezen.

Stap 1: Oriënteren

Wanneer je nog in de oriëntatiefase voor nieuwbouw zit, is het belangrijk om allereerst te kijken wat er financieel mogelijk is. Het is bij veel banken mogelijk om online te controleren wat je ongeveer aan hypotheek kunt krijgen, maar toch raden wij aan om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen precies vertellen wat er mogelijk is in jouw situatie en helpen je ook om de best passende hypotheek te kiezen.

Ben je bang dat er voor jou weinig mogelijkheden zijn omdat je geen vast contract hebt? Maak je geen zorgen! Er zijn maar liefst 1,1 miljoen zzp’ers en ongeveer 2 miljoen flexwerkers in Nederland en ook voor deze groep is het steeds eenvoudiger om een hypotheek af te sluiten.

Wanneer je weet wat er financieel mogelijk is, kun je ook gaan kijken naar wat je wel en vooral ook wat je niet wilt. Zet dus goed op een rijtje wat je echt belangrijk vindt en op welke gebieden je eventueel concessies zou kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Omgevingsgeluiden buiten: vind je het erg wanneer er veel verkeer langs komt? Of dat er een school met speelplaats op gehoorafstand ligt?
  • Omgevingsgeluid binnen: vind je het erg wanneer je geluiden van buitenaf ook binnen hoort of wanneer je buren hoort?
  • Energiekosten: hoeveel wil je maandelijks aan energiekosten betalen?
  • Buurt: wil je een rustige buurt met veel ouderen of gaat je voorkeur uit naar gezinnen?
  • Woning: wat mag er niet ontbreken aan jouw woning? Denk bijvoorbeeld aan een bad, een tuin, etc.
Zodra je het financiële plaatje en jouw woonwensen op een rij hebt gezet, kun je op diverse websites zoeken naar een nieuwbouw project wat bij jou past. Denk bijvoorbeeld aan Funda, maar ook op onze eigen website staan alle nieuwbouwprojecten in Helmond en Gemert. Wanneer je een nieuwbouw woning hebt gevonden, ga je door naar de volgende stap: beslissen.

Stap 2: Beslissen

Je oog is gevallen op nieuwbouw en je hebt nu een nieuwbouwhuis gevonden dat je aanspreekt. Nu is het belangrijk om bepaalde zaken te gaan beslissen. Denk bijvoorbeeld aan het kenbaar maken van je interesse, de hypotheek en de opties om nog meer van jouw huis te maken. Allereerst is het belangrijk om jouw interesse voor de desbetreffende nieuwbouw woning kenbaar te maken. Neem hiervoor altijd contact op met de makelaar. De nieuwbouwmakelaar informeert jou over het desbetreffende project en je kunt je vervolgens inschrijven indien je nog steeds geïnteresseerd bent in de nieuwbouw woning.

Wanneer je bericht ontvangt van de makelaar dat jij de gelukkige bent die de nieuwbouw woning mag kopen, is het belangrijk om een keuze te maken voor een hypotheek. Je kunt dit eventueel zelf doen, maar de financieel adviseur kan je hier ook bij helpen. Door verschillende offertes aan te vragen, kun je vergelijken welke het voordeligst is voor jou. Let wel op dat er bij nieuwbouw veel tijd kan zitten tussen het sluiten van het contract en de eigendomsoverdracht. Het is daarom belangrijk om te kijken wat de geldigheidsduur is van de offerte.

Bij nieuwbouw is het vaak mogelijk om van bepaalde opties wel of geen gebruik te maken. Ga in gesprek met de makelaar en neem de lijst door van mogelijkheden. Dit kunnen bijvoorbeeld wensen zijn voor het toevoegen van wandcontactdozen, het veranderen van de draairichting van deuren, een andere keuken of andere tegels in de badkamer, etc.

Stap 3: Bouwen

Het bouwen is begonnen! Soms zal de bouw van een nieuwbouwproject wellicht al begonnen zijn, maar het kan ook zo zijn dat er nog mee wordt gestart. Toch kijk je niet alleen maar toe in deze fase.

Het is belangrijk om nu echt de definitieve keuzes voor maatwerk te maken en je kunt de voortgang in de gaten houden. Je wordt op de hoogte gehouden van de voortgang van de nieuwbouw. Gaat er iets niet naar wens of volgens afspraak, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je contactpersoon.

Vaak leer je tijdens dit proces al je buren kennen. Soms worden er bijeenkomsten georganiseerd of kom je elkaar toevallig tegen. Goed burencontact is altijd fijn en draagt bij aan dat extra beetje woonplezier.

Na de afgesproken tijd is jouw nieuwbouw woning klaar en volgt de oplevering. Je krijgt de sleutel en bent officieel eigenaar en verantwoordelijk. Maar eerst inspecteer je uiteraard het huis en kijk je of alles naar wens en belofte is gebouwd.

Stap 4: Wonen

Na de oplevering en overdracht is het nieuwbouwhuis van jou en ga je erin wonen. Het voordeel van nieuwbouw is dat groot onderhoud in de eerste jaren niet nodig is. Maar om langdurig woonplezier te kunnen garanderen, is het belangrijk om vanaf het begin zorgvuldig met jouw woning om te gaan.

Die zorgvuldige omgang begint eigenlijk al bij de oplevering. Kort na de oplevering is het belangrijk om het bouwvocht en bouwstof uit het huis te krijgen. Is er sprake van bepaalde technische installaties binnen jouw nieuwbouwwoning, dan krijg je hier gebruikershandleidingen van. Lees die altijd aandachtig door.

Wat als je al een woning hebt?

Hoe zit het wanneer je al een woning hebt? Wij begrijpen dat het dan fijn is wanneer je eigen woning is verkocht voordat je een nieuwbouw woning koopt. Daarom kun je bij ons een gratis vrijblijvende waardebepaling aanvragen. Neem daarvoor contact met ons op.