Mijn favorieten

Drijven makelaars de huizenprijzen echt op?

Misschien heb je het wel op social media, in de krant of op het nieuws voorbij horen komen: “makelaars drijven de huizenprijzen op” of “nieuwe verkooptechnieken van makelaars drijven huizenprijzen op”.
 
Maar is dat ook echt zo? Onderstaand geven wij onze mening.
 
Vroeger en nu
De huizenmarkt heeft een tijdje in zwaar weer verkeerd. Vooral door de onzekerheid hadden mensen moeite met hun huis verkopen en er waren meer huizen te koop dan mensen die ze wilden kopen. Het aanbod was dus groter dan de vraag. Dit is één van de redenen waarom er jarenlang (bijna) geen nieuwe huizen zijn gebouwd.
 
En dat er weinig nieuwe huizen zijn gebouwd zorgt nu voor problemen. De vraag is vele malen groter dan het aanbod. Er worden steeds meer nieuwbouwprojecten opgestart, maar het duurt natuurlijk even voordat die nieuwbouwprojecten klaar zijn.
 
In de tussentijd zijn er dus meer mensen die een huis willen kopen dan mensen die hun huis willen verkopen. En wat leidt tot hogere prijzen? Juist… te weinig aanbod en dus schaarste.
 
Maar hoe zit het nu precies?
Wanneer jij een huis gaat kopen dan breng je een bod uit. Dit bod laat jij of de aankoopmakelaar aan de verkoopmakelaar weten. De verkoopmakelaar is de makelaar van diegene die het huis verkoopt.
 
Stel dat er meer mensen zijn die interesse hebben in de desbetreffende woning, dan kunnen zij ook allemaal een bod uitbrengen.
 
Vervolgens bekijkt de verkoopmakelaar wat de beste strategie is om het huis zo goed mogelijk te verkopen. Dat is immers de opdracht van de verkoper.

Een verkoopmakelaar kan dan in overleg met de verkoper besluiten om met een van de biedende partijen in onderhandeling te gaan of om alle geïnteresseerde partijen te vragen om een uiterst bod. Dit bod bestaat uit een prijsvoorstel, datum van aanvaarding en overige voorwaarden die een koper wil stellen. Zo krijgt iedere kandidaat een gelijke kans.
Nadeel is dat deze procedure niet transparant is. Al mag je er vanuit gaan dat de woning verkocht zal worden aan de partij die het meest interessante voorstel heeft gedaan. 
 
Online bieden
De NVM heeft een tijd getest of online bieden een mogelijkheid is. Dat wil zeggen dat mensen online kunnen bieden op woningen en ook kunnen zien wat anderen bieden. Dit zorgt natuurlijk voor meer transparantie, maar zorgt het ook direct voor lagere of juist hogere prijzen? Denk bijvoorbeeld aan Vakantieveilingen waar sommige mensen gedreven worden door de spanning van het bieden en juist veel meer gaan bieden dan dat ze normaal zouden doen. Wij denken het laatste...
 
De testresultaten van deze periode moeten nog bekend worden gemaakt. Zodra deze resultaten bekend zijn, delen wij ze graag met jullie.
 
Waar gaat jouw voorkeur naar uit?
Online bieden of toch op de ‘ouderwetse’ manier een bod uitbrengen bij de makelaar?