Mijn favorieten

Waar moet je op letten bij een eerste hypotheek?

Sta je op het punt om binnenkort je eerste huis te kopen? Dan komen er vast meerdere vragen bij je naar boven over je hypotheek. Wij geven je meer informatie over wat een hypotheek precies is en waar je op moet letten bij het afsluiten van jouw eerste hypotheek.
 

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening waarbij het huis dat je koopt het onderpand is van de lening. Elk jaar los je een deel van deze lening af en betaal je rente over deze lening.
 
Er is echter ook sprake van een hypotheekrenteaftrek. De overheid betaalt namelijk voor een deel mee aan jouw hypotheek. De rente die jij moet betalen, mag je namelijk aftrekken van jouw inkomen waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Indien je in aanmerking wilt komen voor de hypotheekrenteaftrek, dan moet je de hypotheek binnen 30 jaar aflossen.
 

Welke manieren van aflossen zijn er?

Je kan op 2 manieren aflossen, namelijk op basis van een:

  • Lineaire hypotheek: je lost 30 jaar lang een vast bedrag af. Doordat je elke maand aflost, betaal je ook elke maand minder rente. De totale hypotheeklasten worden dus elke maand iets lager.
  • Annuïteitenhypotheek: de hypotheeklasten blijven 30 jaar lang gelijk. In het begin betaal je veel rente en weinig aflossing en aan het einde weinig rente en veel aflossing.  

Denk na over de toekomst

Behalve dat je jezelf moet verdiepen in de financiële zaken, is het ook goed om alvast na te denken over de toekomst. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is of er binnen nu en enkele jaren gezinsuitbreiding gaat plaatsvinden. Hier moet je nu al zeker rekening mee houden. Ongeveer 16 tot 20 jaar na de geboorte bereiken de uitgaven voor je kinderen namelijk een hoogtepunt. Het is goed om hier rekening mee te houden met het afsluiten van je hypotheek. Een tussentijdse wijziging kan namelijk veel bijkomende kosten met zich meebrengen. Dit zijn onnodige kosten wanneer je nu al weet dat er een gezinsuitbreiding aankomt. 

Heb je een vast of tijdelijk contract?

We leven tegenwoordig in een tijd waarbij mensen vaker switchen van baan. Een vast contract wordt steeds zeldzamer, maar ook met een tijdelijk contract kom je in aanmerking voor een hypotheek. De bank geeft je, onafhankelijk van de branche waarin je werkt, altijd een hypotheek wanneer je een intentieverklaring kan overhandigen. Wanneer je geen intentieverklaring krijgt van je werkgever, dan volstaat het in bijna alle gevallen om het gemiddelde jaarinkomen van de afgelopen 3 jaar te overhandigen.
 

Los je studieschuld zo ver mogelijk af

Een studieschuld is een lening en iedere lening die je afsluit is van invloed op het bedrag dat je kan lenen. Je kunt dus het beste je studieschuld zo ver mogelijk aflossen voordat je een hypotheek afsluit. Dit heeft namelijk veel invloed op de hoogte van de hypotheek die je kan krijgen. Voor een hypotheek heb je namelijk ook spaargeld nodig. Hoe minder leningen, hoe beter dus!

Meer vragen?

Heb jij meer vragen over het afsluiten van een hypotheek en wens je meer informatie te ontvangen? Neem dan contact op met Uzeker per e-mail via hypotheken@uzeker.nl of telefonisch via 0492-555741.