Mijn favorieten

Wat is een energielabel en waarom heeft jouw huis er één nodig?

Wat is een energielabel?

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven. Er wordt uitgebreid naar de woning gekeken en een aantal zaken worden gecontroleerd om het energielabel te bepalen. Een afgegeven energielabel is 10 jaar geldig. Onder andere de volgende zaken worden meegenomen in het bepalen van het energielabel:
  • Isolatie en isolatiedikte van o.a. vloer, dak en gevel
  • HR-beglazing
  • CV-ketel
  • WTW (warmtapwaterbereiding)
  • Type kozijnen
  • Rc-waarde, U-waarde, ZTA-waarde
 
Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een groener energielabel (Bijvoorbeeld A, B of C) kan de verkoop van jouw huis versnellen. Een huis met energielabel A, B of C is niet alleen comfortabeler, maar scheelt ook fors in de energiekosten.
 

Wat is het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel?

Een voorlopig energielabel is een schatting. Dit is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster en op gegevens van vergelijkbare huizen. Dit energielabel is niet bindend en dient bij verkoop of verhuur definitief te worden gemaakt door de verschillende punten na te lopen.
 
Een definitief energielabel is 10 jaar geldig en wanneer je dit niet kunt overhandigen bij de verkoop of verhuur van de woning, dan kan er een boete gegeven worden die kan oplopen tot €405,-.
 

Wie kan een energielabel afgeven?

Inspecteurs die BRL9500-gecertificeerd zijn, mogen energielabels aangeven. Zij verdienen dan namelijk het EPA-certificaat. Er wordt eerst halfjaarlijks en daarna jaarlijks gecontroleerd of de inspecteurs nog aan de eisen voldoen. Voor het verkrijgen van een energielabel kun je diverse bedrijven benaderen. Zorg er wel voor dat zij gecertificeerd zijn! De kosten verschillen per bedrijf en starten vaak vanaf €150,-.