Mijn favorieten

Ontdek de waarde van een woning!

Om een goed bod te kunnen doen op een huis dat jij op het oog hebt, is het essentieel om de waarde van een woning te weten te komen. Uiteraard kun je de WOZ-waarde online opzoeken, maar vaak ligt de vraagprijs van een huis iets hoger dan de WOZ-waarde.

Wat bepaalt de waarde?

De waarde van een woning wordt bepaald door makelaars en taxateurs. Er zijn een aantal factoren die meespelen, maar de belangrijkste factor is toch wel de ligging van het huis. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar:
  • De wijk waar de woning in ligt. Is het een mooie wijk of niet?
  • De voorzieningen in de buurt. Ligt er een supermarkt in de buurt? Een park? Etc.
  • Het uitzicht vanuit de woning. Is er sprake van vrij uitzicht of kijkt het bijvoorbeeld uit op een flatgebouw?
  • De inhoud van het bestemmingsplan.
Verder speelt het ook nog mee of een woning een stad ligt waar veel potentiële kopers zijn die het huis willen hebben of in een dorp waar vergrijzing een grotere rol speelt.

Taxateurs letten naast de ligging ook op de staat van het huis. Is er bijvoorbeeld sprake van veel achterstallig onderhoud of is de woning pas een aantal jaren geleden gebouwd of verbouwd? Ook duurzaamheid kan daarin een rol spelen bij het bepalen van de waarde.

Als laatste wordt er gekeken naar vergelijkbare woningen in de buurt en vervolgens wordt de waarde van de woning bepaald.

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde wordt vastgesteld door de gemeente en is een indicatie van wat een huis waard is. Deze waarde wordt gebaseerd op basis van de ligging en oppervlaktegegevens van een huis. Aan de hand van deze WOZ-waarde bepaalt de gemeente hoeveel belasting je moet betalen.

Toch geeft de WOZ-waarde een niet heel betrouwbaar beeld van hoeveel een woning écht waard is. Er kan zelfs een groot verschil zitten tussen de marktwaarde en de WOZ-waarde. Dat komt doordat de gemeente elk jaar de WOZ-waarde berekent en de waarde een jaar ‘achterloopt’. Daarnaast wordt er ook geen rekening gehouden met verbeteringen aan de woningen zoals bijv. een nieuwe keuken, badkamer of isolatie.

Ontdek de waarde van jouw woning

Je kunt zelf ook de waarde van jouw woning laten checken. Klik hier om een waarde indicatie te krijgen. Deze waarde indicatie is gebaseerd op gegevens van jouw huis en data van de gemeente. Je krijgt dan al snel een geschatte waarde van je huis toegestuurd.

Houdt wel in de gaten dat deze waarde indicatie ook echt een indicatie is en geen taxatie. Wanneer jij jouw hypotheek wilt veranderen of je huis wilt verkopen, schakel dan een taxateur in die een taxatie maakt en jou de echte woningwaarde kan geven.

Woningwaarde is niet hetzelfde als de vraagprijs

Veel mensen denken dat de woningwaarde hetzelfde is als de vraagprijs. Dat is niet het geval. De vraagprijs kan namelijk veel hoger liggen. Het gaat namelijk niet alleen om de ligging en de stenen, maar is ook gebaseerd op gevoel. Wanneer jij het idee hebt dat dit jouw droomhuis is waar je nooit meer weg wilt, dan komt de waarde voor jou ook hoger te liggen en ben je bereid meer te betalen.