Mijn favorieten

De oververhitte woningmarkt: hoe kun je toch snel een huis kopen?

Code rood op de woningmarkt. Een oververhitte woningmarkt. Starters blijven noodgedwongen thuis wonen. Chaos op de woningmarkt. De huizenmarkt is overspannen.
 
Dat zijn enkele kreten die je waarschijnlijk al voorbij hebt zien komen in de krant, op tv of in online nieuwsartikelen.
 
Maar hoe zit het nu precies met die oververhitte woningmarkt?
En hoe kun je toch snel een huis kopen?
 

De concrete cijfers

Cijfers zeggen soms meer dan woorden, daarom hebben wij een paar cijfers voor jou op een rij gezet. Raak niet direct in paniek, maar lees daarna vooral verder. 
 • Het woningaanbod is in een jaar tijd met ruim 30% gedaald.
 • De transactieprijs van woningen is het afgelopen kwartaal gestegen tot een recordniveau van €292.000,-. Vergeleken met 2017 is dat een stijging van 10,3%.
 • Woningen worden gemiddeld binnen 40 dagen verkocht. Dat is 15 dagen minder dan een jaar geleden en sinds 2000 is de verkooptijd niet zo kort geweest.
 • Ruim een derde van de woningen werd het afgelopen kwartaal boven de vraagprijs van de eigenaar verkocht.
 • De vraagprijs ligt bijna 11% boven het niveau van een jaar geleden.
 

Welke rol speelt nieuwbouw hierin?

Een probleem dat meespeelt is dat de nieuwbouw is achtergebleven. Daardoor is er meer vraag dan aanbod en dit zorgt er mede voor dat de prijzen steeds verder oplopen.
 
De doelstelling van 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar wordt op dit moment bij lange na niet gehaald. De oorzaken daarvan zijn onder andere:
 1. Dat oude plannen aangepast moeten worden aan de wensen en eisen van deze tijd;
 2. Dat procedures voor het aanpassen van deze plannen lang duren;
 3. Dat duurzaam bouwen bijzondere aandacht en aanpassingen vraagt van bouwers en installateurs
 4. De woningcorporaties in Nederland worden zwaar belast door de verhuurdersheffing, waardoor ze niet meer toekomen aan investeringen in nieuwbouw.
 
Toch staan er veel plannen in de steigers en gaat er de komende jaren veel nieuw aanbod op de markt.
Benieuwd naar de huidige nieuwbouwprojecten van Broeckx Makelaars? Klik dan hier.

Hoe je toch snel een huis kan kopen

Natuurlijk wordt niemand vrolijk van deze cijfers. Niet alleen voor mensen die op zoek zijn naar een woning, maar ook voor makelaars is dit vervelend. Ook makelaars zijn namelijk gebaat bij een gezonde woningmarkt en ons hoofddoel is natuurlijk om kopers en verkopers aan elkaar te matchen. Een balans tussen die twee groepen, zorgt voor meer tevreden mensen en daar worden wij natuurlijk weer vrolijk van. Woonplezier is daarom de kern waar het bij ons om draait.  
 
Wij zijn er heel eerlijk over en ontkennen ook niet dat het op dit moment moeilijker is om een woning te kopen. Toch is het niet onmogelijk om een huis te kopen in deze tijd. Wij hebben een paar tips voor jou:
 • Zorg ervoor dat je op voorhand al weet hoeveel jij aan hypotheek kan krijgen. Dit kunt u van tevoren checken bij Uzeker. 
 • Check dagelijks de website van plaatselijke makelaars en Funda.
 • Bel direct wanneer je een woning ziet die jou aanspreekt. Je hebt dan al meer kans dat je één van de eerste bent voor een bezichtiging dan wanneer je een e-mail stuurt.

 
Schakel een aankoopmakelaar in wanneer je snel een huis wilt kopen

Lukt het met bovenstaande tips niet om een woning te kopen? Of kost dit jou teveel tijd en besteed je het liever uit? Schakel dan een aankoopmakelaar in. We schreven al eerder een blog over de meerwaarde van het inschakelen van een aankoopmakelaar.
 
Wij zijn dit jaar nog als nummer 1 uit de bus gekomen van best verkopende makelaar van Zuid-Oost Brabant in 2017. We zijn hier ontzettend trots op en er zijn twee hoofdredenen waarom wij de best verkopende makelaar zijn en waarom het voor jou voordelig is om een aankoopmakelaar in te schakelen wanneer je een huis wilt kopen:
 
 • Wij werken met wijkspecialisten. Dat wil zeggen dat al onze makelaars een aantal wijken hebben als specialisatie. Zo weten we precies welke woningen binnenkort in de verkoop gaan en kunnen wij jou hier ook direct van op de hoogte stellen.
 • Dankzij onze grote portefeuille van tevreden opdrachtgevers, komen woningen die ooit door ons verkocht zijn, ook vaak weer bij ons in de verkoop.
 • Wij weten vaak als eerste welke woningen er in de verkoop komen.
 • Door onze uitstekende marktkennis kunnen wij snel schakelen indien nodig.
 • We geven je direct de juiste inzichten over bouwkundige aspecten en de waarde van het huis.
 
Note: wij kunnen jou alleen adviseren op het moment dat wij de woning niet zelf in de verkoop hebben. Op het moment dat wij de verkopende makelaar zijn, behartigen wij de belangen van de verkoper.