Mijn favorieten

Tips voor de NVM Open Huizen Dag!

Het is weer bijna zover. De NVM Open Huizen Dag komt eraan! Op 5 oktober tussen 11.00 en 15.00 uur staat de voordeur open bij te koop staande woningen door heel Nederland. Een spannende dag voor verkopers en potentiële kopers. Tijdens deze dag staat het proeven en ervaren van woningen centraal.

De woningmarkt verandert sterk

Je zult misschien al gemerkt hebben dat de huidige woningmarkt sterk veranderd is ten opzichte van enkele jaren geleden. Het aanbod is beperkt, de vraag naar woningen groot, de looptijden zijn korter en prijzen stijgen in rap tempo.

Misschien heb je zelfs wel eens meegemaakt dat een woning die je wilde gaan bezichtigen, verkocht is. Of misschien ben je wel één van de vele kijkers en bieders. Dat maakt het des te interessanter om van de woningen te gaan proeven tijdens de Open Huizen Dag.

Voordelen van de Open Huizen Dag
Eén van de voordelen van de Open Huizen dag voor potentiële kopers is, de naam van de dag zegt het natuurlijk al, dat er geen officiële bezichtigingsafspraak gemaakt hoeft te worden. Zo kun je jezelf kosteloos en vrijblijvend oriënteren.
Een ander voordeel is dat de verkoper van de woning je een rondleiding geeft of zelf een kijkje laat nemen. Je bepaalt dus zelf de snelheid.
En een bijkomend voordeel daarvan is dat je meerdere woningen op één dag kan bezichtigen.

Tips!
Wij raden je aan om tijdens de bezichtiging in eerste instantie naar het grote plaatje te krijgen. Probeer een gevoel te krijgen bij de woning, maar ook bij de buurt. Aan het einde van de bezichtiging kun je een brochure meenemen en/of vragen stellen aan de verkoper.
Maar… Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk!
Wij geven je daarom graag een aantal tips:
 
 1. Bezoek maximaal 5 woningen.
  Tijdens de Open Huizen Dag lukt het gemiddeld om 5 woningen te bezoeken. Kies 3 favoriete woningen uit en bezoek deze als eerste. Maak een logische route om uw tijd te verdelen en bepaal hoeveel tijd je maximaal aan één huis wilt besteden.
 2. Maak een checklist.
  Zorg ervoor dat je op voorhand een checklist hebt gemaakt met zaken die jij belangrijk vind, wat jouw woonwensen zijn en wat bij jou voor optimaal woonplezier zorgt. Tijdens het bezoek kun je dan per woning aanvinken wat van toepassing is.
 3. Doe niet ter plaatse een bod.
  Je kunt maar één keer een eerste bod doen. Daarna is je onderhandelingspositie weg. Doe daarom liever geen bod tijdens de Open Huizen Dag Zelf. Hoe enthousiast je ook bent! Maar wacht ook niet te lang. Want huizen zijn tegenwoordig binnen no-time verkocht!
 4. Stel gerichte vragen aan de eigenaar.
  Het laatste wat je wil is een huis vol verborgen gebreken. Probeer altijd te achterhalen waarom een huis wordt verkocht. Welke nadelen kleven er aan de woning? Hoe is het contact met de buren? De Open Huizen Dag is dé mogelijkheid om met verkopers in hun eigen huis te praten.

Kom jij ook naar de Open Huizen Dag op 5 oktober?