Mijn favorieten

De voordelen van een warmtepomp

Vanaf 1 juli 2018 worden er geen gasaansluitingen meer aangelegd voor nieuwbouwwoningen. Wanneer je kiest voor een nieuwbouwwoning, is het dus belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden voor het verwarmen van de nieuwbouwwoning. Een warmtepomp behoort tot één van de mogelijkheden.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de ventilatielucht of de bodem. De warmte kan met een zeer hoog rendement omgezet worden in bruikbare warmte voor de centrale verwarming en het verwarmen van tapwater. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een warmtepomp in een nieuwbouwwoning?

Zeer laag energieverbruik

Voor veel mensen is het zeer lage energieverbruik één van de belangrijkste voordelen. Een warmtepomp is zo energiezuinig omdat het gebruik maakt van ‘gratis’ warmte uit de buitenlucht, bodem of ventilatielucht. Er is een beperkte hoeveelheid stroom nodig voor de compressor en daardoor wordt er een zeer hoog rendement gehaald. Dit rendement kan zelfs oplopen tot 500%.

Nu ben je misschien bang dat je dan inlevert op comfort, maar dat is totaal niet het geval. In combinatie met zonnepanelen kun je van jouw nieuwbouwwoning zelfs een nul-op-de-meter woning maken met een perfecte balans tussen het energieverbruik en de energieopwekking!

Een warmtepomp is milieuvriendelijk

Nog een ander mooi voordeel is dat een warmtepomp zeer milieuvriendelijk is. Een warmtepomp heeft een lage CO2 uitstoot en er is weinig elektriciteit nodig om veel warmte te kunnen produceren.

Om even een voorbeeld te geven: Een warmtepomp die 5kwH warmte levert, heeft daarvoor maar 1 kWh aan elektriciteit nodig. Dit kan soms zelfs nog gunstiger uitvallen wanneer de omstandigheden beter zijn dan normaal.

Geen airco meer nodig!

Wat niet iedereen weet is dat je met bepaalde warmtepompen ook kunt koelen. En met de zomers die steeds warmer worden, is dat geen overbodige luxe. De warmtepomp kan het huis koelen door het water in het cv-systeem te gebruiken en met behulp van het koude water uit de bodembron, dit af te koelen tot ongeveer 5 graden koeler dan buiten. Dit water stroomt vervolgens door de vloerverwarming. Een lucht/water warmtepomp keert de werking van de warmtepomp dus om en geeft warmte af aan de buitenlucht en maakt hiermee gekoeld water voor de vloerverwarming.

Geen radiatoren

Doordat de nieuwbouwwoningen verwarmd worden door middel van vloerverwarming, worden er geen radiatoren geplaatst. Met het inrichten van de woning hoef je hier dus geen rekening mee te houden.

Kies voor een geschikte vloer

Wanneer je besloten hebt om te kiezen voor een warmtepomp, is het belangrijk om wel voor een geschikte vloer te kiezen. Wanneer je wilt dat de vloerverwarming je huis goed kan verwarmen en eventueel kan koelen, is het belangrijk om te weten welke soort vloerbedekking je kunt gebruiken. Het is belangrijk dat de warmte er goed doorheen komt. Je kunt kiezen uit diverse vloerbedekkingen, denk bijvoorbeeld aan: pvc vloeren, laminaat, parket, tapijt, vinyl of natuursteen. Laat jezelf bij het kiezen van de vloer informeren over welke vloer het beste rendement geeft.

Met een warmtepomp ben jij voorbereid op de toekomst!

Nieuwbouw

Heb jij nog geen nieuwbouwwoning gevonden die voldoet aan jouw wensen? Kijk hier voor al ons nieuwbouwaanbod . Je mag uiteraard ook altijd een mail sturen naar nieuwbouw@woonplezier.nl voor meer informatie.