Mijn favorieten

Wat verandert er in 2018 op hypotheekgebied?

Ben jij van plan om in 2018 een woning te kopen? Wij hebben alle veranderingen voor jou op een rijtje gezet. Elk jaar veranderen de regels weer en wij begeleiden jou graag bij je zoektocht naar een koophuis.
 
Maximale hypotheek voor tweeverdieners stijgt
Goed nieuws! Tweeverdieners kunnen vanaf 2018 meer lenen bij de aanschaf van een woning. Voor de zogenaamde woonquote mag in 2018 70% van het tweede inkomen opgeteld worden bij het eerste inkomen. Hoe hoger de woonquote wordt, des te meer er geleend kan worden.
 
Grens van hypotheek met NHG stijgt
Op dit moment kun je een hypotheek afsluiten met NHG voor een woonhuis tot maximaal €245.000. De grens in 2018 stijgt fors naar €265.000.
 
Wat is NHG precies? Dit is een garantie die aan de bank wordt afgegeven door de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Bij gedwongen verkoop neemt de NHG de eventuele restschuld over. Zo loopt de bank minder risico en kan jij als koper profiteren van een lagere rente.
 
WOZ waarde stijgt met 5 tot 7%
De gemeente bepaalt ieder jaar op 1 januari de WOZ-waarde van je huis. Wil je je huis verkopen? Dan is dit interessant! Blijf je er wonen? Dan kan het nadelig zijn aangezien de belastingen die je moet betalen dan ook omhoog gaan.
 
Het maximale leenbedrag daalt naar 100%
Het maximale leenbedrag is in de afgelopen jaren al geleidelijk aan verlaagd. Nu mag je 101% van de marktwaarde lenen, maar vanaf 2018 daalt dit naar 100%. Je mag dus maximaal de getaxeerde waarde van de woning lenen. De bank gaat uit van de getaxeerde waarde na verbouwing.
 
Hypotheekrenteaftrek daalt naar 49,5%
Wanneer je een eigen huis hebt, betaal je hypotheekrente. Om het toch aantrekkelijk te maken om eigenaar van een huis te worden, mag je een deel van de hypotheekrente van je inkomen aftrekken zodat je er geen belasting over betaald. Ooit was dit percentage 52%, maar het wordt nu elk jaar afgebouwd tot we 38% bereiken. Dit geldt alleen voor mensen met inkomens boven €67.072.  
 
VvE’s zijn verplicht om geld te sparen
VvE’s zijn met ingang van januari 2018 wettelijk verplicht een minimale reservering per jaar op te bouwen als reservepotje voor groot onderhoud. Denk aan onderhoud aan gevel, dak of lift en duurzaamheidsmaatregelen zoals isolatie. De overheid heeft dit besloten, omdat ongeveer de helft van de VvE’s te weinig spaart.