Mijn favorieten

10 tips voor de aankoop van een woning!

Snel een huis kopen

Nu de woningmarkt zo is aangetrokken worden sommige huizen erg snel verkocht. Toch blijft het belangrijk om een juiste beslissing te nemen bij het kopen van een woning. Er is immers veel geld mee gemoeid en iedereen gaat voor optimaal woonplezier! Wij geven je 10 tips waar je op moet letten tijdens het kopen van een woning.

Tip 1: Ben bewust van je eerste indruk

Wanneer jij een huis gaat bezichtigen, dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan de eerste indruk. Deze eerste indruk is ontzettend belangrijk bij het besluit om een woning te kopen. Stel jezelf eens de volgende vragen wanneer je het huis binnenloopt: 
  • Welk gevoel geeft de buitenkant van het huis mij? 
  • Wat is het eerste dat in je opkomt wanneer je het huis binnenloopt? 
  • Wat voel je wanneer je de diverse kamers binnenloopt? 
De eerste indruk mag je zeker niet vergeten, want naast overige belangrijke punten, zegt de eerste indruk veel over hoe jij je voelt bij het huis en het eventueel kopen van het huis. 
 

Tip 2: Vraag of er bijzonderheden zijn aan het huis 

Vraag altijd aan de makelaar die het huis verkoopt of er rekening gehouden moet worden met eventuele bijzonderheden aan het huis. Is er bijvoorbeeld onderhoud wat binnenkort gedaan moet worden? Of heeft het huis iets unieks? Vraag dit altijd na zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je het huis gaat kopen.

Tip 3: Neem iemand mee die volledig objectief is

Het is verstandig om iemand mee te nemen naar de bezichtiging van het huis die volledig objectief is. Naast het gevoel waar we het bij tip 1 over hadden, is het namelijk ook belangrijk om op een realistische manier naar het huis te kijken. Wanneer je iemand meeneemt die hier objectief in staat, dan kan diegene ook objectief advies geven. Denk bijvoorbeeld aan een makelaar of een familielid of vriend(in). 


Tip 4: Plan een tweede bezichtiging

Wanneer je voor het eerst door een huis loopt dan vallen bepaalde details vaak niet op. Het is dus belangrijk om een tweede rondgang door de woning te maken zodat je nogmaals het gevoel kan ervaren, maar ook op de details van de woning kan letten. Deze tweede rondgang kan je tijdens de eerste bezichtiging al maken of je neemt er even afstand van en plant een tweede bezichtiging in voordat je besluit om de woning wel of niet te kopen. 


Tip 5: Bekijk de buitenkant van het huis goed

Wanneer je een woning gaat bezichtigen, ben je vaak gefocust op de binnenkant van de woning. De buitenkant is echter ook belangrijk om goed te controleren. Zie je bijvoorbeeld scheuren? Van welk materiaal zijn de kozijnen? Etc. 


Tip 6: Kijk naar de indeling van de woning

Wanneer je een woning gaat bezichtigen, dan is het belangrijk om naar de indeling van de woning te kijken. Ben je tevreden zoals deze indeling is of kan je hem nog aanpassen wanneer je besluit om de woning te kopen? 


Tip 7: Win informatie in over de buurt/wijk 

Niet alleen het huis, maar ook de buurt/wijk waar het huis staat is belangrijk. Voordat je een woning koopt is het goed om je te verdiepen in de buurt/wijk. Vaak krijg je er al een bepaald gevoel bij wanneer je door de wijk loopt. Vraag eventueel ook de vorige bewoners wat zij van de wijk vonden, of de wijk bijvoorbeeld kindvriendelijk is, etc. 


Tip 8: Let op omgevingsfactoren

Let op bepaalde omgevingsfactoren die een rol kunnen spelen wanneer jij de woning besluit te kopen. Staat het huis bijvoorbeeld aan een doodlopende weg? Is er een speeltuin voor kinderen? Ligt het bij een hangplek voor jongeren in de buurt? Is het een rustige straat of juist een drukke straat? Het is belangrijk om te kijken welke voorwaarden jij stelt aan de omgeving van een woning en of de woning daar ook daadwerkelijk aan voldoet. 


Tip 9: Vraag naar het bouwkundig rapport 

Is er een bouwkundig rapport aanwezig? Zo ja, vraag altijd om dit rapport in te zien. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je het huis besluit te kopen en weet je precies of er nog bepaalde kostenposten zijn waar je rekening mee moet houden. Indien er geen bouwkundig rapport aanwezig is dan kun je er bij twijfel één laten opstellen voordat je het huis besluit te kopen. 


Tip 10: Neem in je eerste voorstel alle voorwaarden mee 

Wanneer je besluit om de woning te willen kopen, dan is het van belang dat je in het eerste voorstel direct alle voorwaarden meeneemt. Zet deze voorwaarden voor jezelf op een rij en communiceer ze naar de verkopende partij. 

Kortom: laat je niet gek maken en altijd goed adviseren. Wij hebben veel ervaring en kunnen veel zorg uit handen nemen. 

Wist je dat een aankoop service al mogelijk is vanaf €500,-? Bel of mail ons altijd bij twijfel of onzekerheid!