Mijn favorieten

Bouwtechnische keuring bij het kopen van een huis

Ik krijg vaak de vraag van een kijker of er al een bouwkundig rapport van het huis aanwezig is. Een slimme vraag maar vaak wordt deze met nee beantwoord. Hieronder leg je uit wat de spelregels omtrent een bouwkundige keuring zijn.


Is een bouwtechnische keuring verplicht?

Je bent niet verplicht een bouwkundige keuring uit te voeren om een huis te kunnen kopen. Het uitvoeren van een bouwkundige keuring is geen voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Een taxatierapport is dit vaak wel. En blijkt uit dit taxatierapport dat de taxateur (ernstige) gebreken aan het huis vermoedt en blijkt dat de kosten voor het achterstallig onderhoud 10% of meer van de woningwaarde is? Dan is er nader bouwkundig onderzoek nodig en zal de hypotheekverstrekker toch een bouwkundig rapport opvragen.Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?

Je kunt een bouwkundige keuring op twee momenten uit laten voeren: vóór of nadat je een bod uitbrengt. In een krappe woningmarkt heb je vaak geen tijd om een bouwkundige keuring uit te laten voeren voordat je een bod uitbrengt, omdat het huis anders aan je neus voorbij gaat. Daarom kiezen veel mensen ervoor een bouwkundige keuring uit te laten voeren nadat ze een bod hebben uitgebracht. In dat geval is het verstandig de bouwkundige keuring op te laten nemen als ontbindende voorwaarde in het koopcontract. Je geeft dan een bedrag aan voor de maximale herstelkosten die uit de bouwkundige keuring mogen komen. Komen die kosten hoger dan het afgesproken bedrag? Dan heb je na de bouwkundige keuring alsnog het recht van de koop af te zien. Als je een bouwkundige keuring uit laat voeren voordat je een bod uitbrengt, kun je de resultaten van de keuring gebruiken in de onderhandeling over de vraagprijs. Ook kan de uitkomst onderdeel zijn van de ontbindende voorwaarden, bijvoorbeeld door in het koopcontract op te laten nemen dat de koop alleen doorgaat als de verkoper de lekkage in het dak laat repareren voor een bepaalde datum.


Hoe werkt een bouwtechnische keuring?

Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke bouwkundige die je als koper zelf kunt kiezen. Tijdens de bouwkundige keuring zijn vaak de verkoper (of de verkoopmakelaar), de bouwkundige en de koper aanwezig. Samen maak je een ronde door het huis. De bouwkundige maakt foto’s en bespreekt ter plekke eventuele gebreken of aandachtspunten. Direct na de keuring geeft hij een korte samenvatting van wat hij gezien heeft. Je kunt tijdens en na de bouwtechnische keuring altijd vragen stellen. Daarom is het handig hier als koper bij aanwezig te zijn.


Bouwkundig rapport

Binnen een paar werkdagen ontvang je een bouwkundig rapport met gedetailleerde beschrijvingen van de bevindingen en foto’s. In dit verslag staan de resultaten van de bouwtechnische keuring en een inschatting van de kosten die je als koper direct of op termijn moet maken om de gebreken te verhelpen.


Waar let een bouwkundige op?

Een bouwkundige let onder andere op houtrot, de staat van het schilderwerk, hang- en sluitwerk, de inhoud van de meterkast, brandbeveiliging, de fundering en eventuele lekkages. Tijdens de bouwtechnische keuring inspecteert hij het hele huis, maar hij verplaatst niets en schroeft ook niets open. De bouwkundige keuring is volledig visueel. Wel kan hij hulpmiddelen inzetten als dat nodig is, bijvoorbeeld een ladder om op het dak te kunnen kijken. Mocht je na het lezen van deze blog nog nadere vragen of opmerkingen hebben, neem gerust contact op met ons kantoor!