Mijn favorieten

Huis kopen op inschrijving, hoe werkt dat?

Kom jij ook het fenomeen “bieden op inschrijving” steeds vaker tegen? Of slingert het woord deadline je regelmatig om de oren? Geen zorgen, je bent niet de enige. In dit blog duiken we dieper in deze manier van bieden die in een oververhitte huizenmarkt regelmatig wordt gebruikt. Blijf lezen en ontdek alles wat je moet weten over het kopen van een huis op inschrijving, inclusief handige tips en onze persoonlijke ervaringen.


Waarom kiezen verkopers voor een inschrijving?

Waarschijnlijk had je vorig jaar de stiekeme hoop dat de huizenmarkt wat zou afkoelen, dat de prijzen wat minder de pan uit zouden stijgen en dat je wat meer kans zou maken als koper. Maar inmiddels is het tegendeel bewezen; de prijzen zitten nog steeds in de lift. Het tekort aan huizen zorgt ervoor dat we er meer huizenzoekers zijn dan beschikbare woningen. Dit, in combinatie met de problemen op de nieuwbouwmarkt, resulteert in een (nog steeds) overspannen markt en veel drukte. Om een beetje orde in de chaos te creëren, is het fenomeen “inschrijving” in het leven geroepen. Verkopers zitten op deze manier bij het biedingsproces wat meer aan het stuur. Kijkers weten waar ze aan toe zijn en krijgen allemaal de kans het huis te bekijken en een bieding te doen.


Wat houdt een inschrijving precies in?

Bij een inschrijving krijgen potentiële kopers eenmalig de kans op een bod uit te brengen. In dit eenmalige bod zetten ze de hoogte van het bod, welke voorwaarden zij hierbij hebben en er kan vaak zelfs een persoonlijk verhaaltje bij gezet worden. Vooraf geeft de verkoper aan tot wanneer er een bod gedaan kan worden. Dit wordt ook wel deadline genoemd. Je kunt dan tot bijvoorbeeld 12 uur op een bepaalde dag een bod doen, hierna komen de verkopers en de makelaar samen en nemen ze alle biedingen door. Zit hier een acceptabel bod bij, dan kan de verkoper besluiten het huis aan die partij te verkopen. Belangrijk om te weten is dat er in dit geval dus geen sprake is van onderhandelingen. Je doet een eenmalig bod.


Hoogste bod dus jij bent de koper?

Als de biedingen worden doorgenomen, kijken de verkopers niet alleen naar de hoogte van het bod. Er wordt ook naar de voorwaarden van het bod gekeken. Wanneer wil een koper bijvoorbeeld het huis overnemen? En wil de koper ook nog een keuring laten doen? En vergeet niet bij je bod ook een persoonlijk verhaal mee te sturen. Zijn jullie die starters die helemaal verliefd zijn op het huis? Zeg dat dan. Regelmatig spreken we verkopers die bijvoorbeeld hun huis het liefst overdragen aan iemand die net als zij ooit, ook op zoek is naar een plek waar zij kunnen beginnen. Het wil dus niet altijd zeggen dat het hoogste bod ook het bod is dat de verkopers kiezen. In sommige gevallen weegt de gunning voor de verkopers zwaarder.


Voordelen van bieden met een inschrijving

Om je nog wat meer duidelijkheid te geven heb ik de voordelen van een inschrijving even voor je op een rijtje gezet:
  • De mogelijkheid om een eerlijk bod te doen
  • Geen krankzinnige biedoorlogen
  • Iedereen heeft dezelfde kans
  • Andere bieders kunnen niet gebruikt worden om het bod hoger te krijgen
  • Het biedlogboek is uiteindelijk voor iedereen inzichtelijk

Nadelen van bieden met een inschrijving

Maar eerlijk is eerlijk, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Een groot nadeel van een inschrijving is dat je geen idee hebt wat de concurrentie doet. Zo zou het kunnen zijn dat je veel te veel biedt, of juist veel te weinig. Je bevindt je in het duister en hoopt vooral op het beste. Dat kan behoorlijk stressvol zijn. Wij kunnen je alleen uit ervaring zeggen dat het vaak wel de beste oplossing is voor alle partijen. Het biedt iedereen een eerlijke kans zonder dat de huizenmarkt verandert in een soort Wilde Westen. We willen immers niet verkopers zich als cowboys gaan gedragen, stel je voor…. Heb je hier nog vragen over? Neem gerust contact met ons op.