Mijn favorieten

Taxatie of waardebepaling?

Bijna dagelijks worden wij gebeld met de vraag of we een gratis waardebepaling willen uitvoeren… of een taxatie. Aan de vraagstelling van de klant merken wij al vaak dat er sprake is van onduidelijkheid. Wat is het verschil tussen deze twee begrippen? Hieronder proberen we het zo eenvoudige mogelijk uit te leggen:
 
  1. Taxatie
Een taxatierapport heb je veelal nodig wanneer er een ‘officieel’ doel aan ten grondslag ligt. Hierbij valt onder andere te denken aan een taxatierapport t.b.v. het verkrijgen van een financiering voor de aankoop van een woning, het verkrijgen van inzicht in de waarde van de woning bij een verdeling van de overwaarde op de woning in geval van een echtscheiding of wanneer je bijvoorbeeld bezwaar wilt maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde.
 
Bij het uitvoeren van een taxatie komt de taxateur bij jou langs, inspecteert de woning, maakt aantekeningen van de meest essentiële elementen, berekent het woonoppervlak en het volume en fotografeert de belangrijkste onderdelen. Vervolgens zal hij de woning aan de hand van een bepaalde taxatiemethodiek waarderen. Deze waardering gecombineerd met o.a. een volledige onderbouwing van de waarde(n) aan de hand van diverse vergelijkbare woonhuizen - diverse privaat- en publiekrechtelijke aspecten, Kadastrale gegevens en de juiste omschrijving van het object wordt uitgewerkt in een ca. 20 pagina’s tellend document. Vervolgens wordt het rapport desgewenst door een validatie-instituut beoordeelt waarna de taxateur een handtekening onder het rapport mag zetten. Door de goedkeuring van het validatie-instituut (bijvoorbeeld het NWWI) kun je ervan uitgaan dat het een deugdelijk rapport betreft wat door het merendeel van de Nederlandse geldverstrekkers wordt geaccepteerd voor bijvoorbeeld een financieringsaanvraag t.b.v. jouw aankoop. De kosten voor een dergelijk rapport bedragen ca. €500,- inclusief btw.
 
  1. Waardebepaling
Wanneer we spreken van een waardebepaling, hebben we het veelal over een (gratis) waardering/verkoopadvies van bijvoorbeeld een woning t.b.v. een voorgenomen verkoop. Je nodigt een (NVM)-makelaar uit; deze zal uw woning verkoop technisch beoordelen: Wat zijn de voors- en tegens? Is er vraag naar een dergelijke woning? Op welke doelgroep gaat hij zich richten met de verkoop? Hoe lang zal de verkoop gaan duren? etc. Vervolgens zal hij adviseren met welke vraagprijs hij de markt op gaat en waar je rekening mee kunt houden als verkoopprijs. Tenslotte zal de makelaar uitleggen welke instrumenten hij in zal gaan zetten om de koper te bereiken en tegen welke vergoeding (courtage) hij dit gaat doen. Je dient veelal rekening te houden met een percentage van de uiteindelijke koopsom. Houdt rekening met circa 1,5% van de koopsom.
 
Ik hoop dat we met het bovenstaande alle onduidelijkheid hebben weggenomen rondom het verschil tussen een taxatie en een waardebepaling. Heb je nog vragen? Laat het ons weten!