Mijn favorieten

Vroeg een woning kopen blijkt een juiste keuze!

Wanneer koop je jouw eerste huis? En doe je daar verstandig aan? Of is het beter om toch eerst iets te huren en daarna pas te kopen? Uit historische gegevens blijkt dat mensen die op jonge leeftijd een woning hebben gekocht, daar later profijt van hadden.

Stabiele situatie

Voordat je een woning koopt, is het belangrijk dat jouw situatie er stabiel genoeg voor is. Zeker wanneer je jouw eerste woning met je partner koopt. En niet alleen je eventuele partner is een belangrijke factor, maar het is ook van belang of je voorlopig nog in die omgeving wilt blijven wonen.


Voordelen van op jonge leeftijd een woning kopen

Als jouw situatie stabiel is, dan blijkt kopen altijd een verstandig besluit en wel om meerdere redenen:

  • Historisch gezien zijn woningen door de jaren heen alleen maar meer waard geworden.

  • Met de huidige lage rente zijn de maandlasten bij het kopen van een woning lager dan wanneer je een woning huurt.

  • Je lost de hypotheek (in geval je voor renteaftrek in aanmerking wilt komen) door de jaren heen af waardoor er een spaarpot ontstaat. Dit maakt doorstromen naar een volgende, eventueel duurdere en grotere woning mogelijk.

Tips voor starters

Het is algemeen bekend dat het niet makkelijk is voor starters om toe te treden tot de koopwoningmarkt. Daarom hebben wij enkele tips voor jou op een rij gezet om het toch mogelijk te maken! Wij raden wel aan om altijd een goede hypotheekadviseur te benaderen die jou hiermee kan helpen.

 

Tip 1 – Hypotheek zonder vast contract

Er zijn tegenwoordig verschillende mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten zonder vast contract:

  • Met een intentieverklaring kunnen werknemers met een tijdelijk contact bij vrijwel alle geldverstrekkers terecht.

  • Met een perspectiefverklaring van het uitzend- of detacheringsbureau

  • ZZP-ers en freelancers kunnen bij een aantal geldverstrekkers al na 1 jaar een hypotheek met NHG afsluiten.

 

Tip 2 - Financiële hulp voor starters

Er zijn diverse mogelijkheden voor starters om financiële hulp te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een starterslening
    Dit is een extra lening bovenop je hypotheek waarmee je het verschil overbrugt tussen de prijs van het huis en de hypotheek bij de bank. Voor deze extra lening betaal je de eerste 3 jaar geen maandlasten. Deze starterslening is niet in alle gemeenten beschikbaar.

  • Koopgarantregeling
    Met een koopgarantregeling koop je een woning met korting. Je financiert dus een lagere koopsom. Dit wordt vaak aangeboden door woningcorporaties. Er gelden verschillende voorwaarden als het gaat om een eventuele loting, het kortingspercentage en terugkoopregeling.

  • Schenken
    In 2020 is het mogelijk om tot €103.643 belastingvrij te schenken voor de aankoop van een woning of verbouwing.

  • Meetekenen
    Je kunt eventueel je ouders garant laten staan bij de banken door hen mee te laten tekenen op de hypotheekakte. Hierdoor zijn banken bereid om een hogere hypotheeksom te lenen.

 

Tip 3 – Meer lenen voor je eerste huis

Je mag tegenwoordig niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dus ook dat de kosten koper tegenwoordig uit eigen zak betaald moeten worden. Er zijn enkele manieren waardoor je meer kunt lenen voor jouw eerste huis:

  • Voor het financieren van energiebesparende maatregelen mag je tot 106% van de woningwaarde lenen.

  • Koop je een huis met energielabel A++ of hoger of een nul-op-de-meter-woning, dan mag je ook meer lenen.

  • Het maximale hypotheekbedrag dat je kunt krijgen verschilt soms per bank. Kijk dus ook eens naar andere banken.

  • Banken mogen in specifieke situaties van de toetsnorm afwijken als het goed verantwoord en onderbouwd is. Denk bijv. aan een toekomstige inkomensstijging en aantoonbaar een hoge huurlast kunnen betalen en daarbij sparen.

 

Tip 4 – Sparen

Wil je in de toekomst een woning kopen? Dan is het verstandig om nu al te starten met sparen. Het inbrengen van eigen vermogen is verstandig. Op die manier kun je de kosten koper bekostigen zonder lening en afhankelijk van het bedrag dat je hebt gespaard, kun je er ook voor kiezen om direct een deel van de kosten van de woning te voldoen. De hypotheek wordt dan lager en dus jouw maandlasten ook!


Samen op zoek naar jouw droomhuis

Ben jij er klaar voor om op zoek te gaan naar jouw droomhuis en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met ons op. Onze wijkmakelaars helpen jou graag bij het kopen van jouw droomhuis!