Mijn favorieten

3 tips voor het kopen van jouw eerste huis!

Je eerste huis kopen

Ben jij van plan om binnenkort je eerste huis te kopen? Dan breekt er een ontzettend spannende periode voor jou aan. Er komt veel bij kijken en er zijn voor je gevoel vaak 101 dingen waar je aan moet denken wanneer je voor het eerst een huis koopt. Broeckx Makelaars helpt je graag op weg en om die reden geven wij 3 tips voor het kopen van je eerste huis waar je direct mee aan de slag kan. 

Tip 1: een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je huizen gaat bezichtigen, is het van belang om te weten wat er maximaal mogelijk is wat betreft jouw hypotheek. Op die manier weet je ook in welke prijsklasse je kan zoeken en voorkom je teleurstellingen. Het geeft een realistisch beeld van het type huis dat je kan kopen. Wordt jouw eerste huis dat je koopt een appartement, een rijtjeswoning, een hoekwoning of een vrijstaande woning? Dat is makkelijker te bepalen aan de hand van het maximale hypotheekbedrag. 

Houd er wel rekening mee dat je naast de kosten voor de hypotheek ook bijkomende kosten hebt die je zelf moet financieren. In deze blog lees je meer over waar je op moet letten bij een eerste hypotheek. Daarnaast moet je ook aan kosten denken zoals gemeentelijke heffingen, verzekeringen, onderhoudskosten en in het geval van een appartement, ook servicekosten. Wanneer je weet wat jouw maximale hypotheekbedrag is en hoeveel dat per maand kost, dan kun je een berekening maken van hoeveel jij kan bieden bij het kopen van jouw eerste woning.

Wil jij vrijblijvend een gesprek opvragen met een hypotheekadviseur om te kijken hoe jij jouw eerste huis kan financieren, welke hypotheekvorm het beste past bij jouw situatie, etc.? Neem dan contact op met Uzeker voor een afspraak. 
 

Tip 2: schakel een aankoopmakelaar in

Wanneer je een woning gaat kopen dan is het verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar brengt vele voordelen met zich mee en hier lees je meer over de meerwaarde van een aankoopmakelaar.

Wij zetten alvast de belangrijkste voordelen van het inschakelen van een aankoopmakelaar op een rij: 
  • Makelaars kennen de lokale markt goed;
  • Makelaars zijn op de hoogte van welke huizen er binnenkort te koop worden gezet;
  • Makelaars weten wat de kwaliteit van woningen in de regio is;
  • Makelaars kunnen een goede inschatting maken van wat de mogelijkheden zijn met jouw budget.
Al deze voordelen zorgen ervoor dat je ontzettend veel tijd bespaart én de makelaar kan de onderhandelingen voor je voeren.

Tip 3: wacht niet te lang

Heb jij een huis te koop zien staan dat jou direct aansprak? Of heeft de aankoopmakelaar jou op de hoogte gebracht? Wacht dan niet te lang. Pas wanneer jij het huis gaat bezichtigen, dan kun je beslissen of je het huis wilt kopen of niet. Ben je benieuwd waar je allemaal op moet letten bij het bezichtigen van een woning? Wij geven je hier 10 tips. Er is namelijk veel meer te zien dan alleen het huis zelf. Ook in de wijk moet jij jezelf thuis voelen. 

Weet jij het na één bezichtiging nog niet helemaal zeker? Laat de aankoopmakelaar dan een tweede bezichtiging aanvragen. Het kopen van een huis is namelijk één van de grootste beslissingen in je leven. Daarnaast gaat het vaak om flinke bedragen, dus moet je er zeker voor 200% achter staan. 

Let tijdens het bezichtigen van een huis op de volgende punten: 
  • Welke indruk maakt het huis op je wanneer je het van buiten en van binnen ziet? 
  • Laat je niet afleiden en focus je op het huis.
  • Heeft het huis nog onderhoud nodig?
  • Kijk rond in de wijk. Zie jij jezelf hier wonen?
  • Stel eventuele vragen die je hebt aan de makelaar of verkoper.
  • Probeer altijd overdag het huis te bezichtigen. De lichtinval is erg belangrijk voor de beleving van het huis.
Wij wensen je ontzettend veel succes met het kopen van jouw eerste huis! Mocht je vragen hebben of een huis willen kopen via Broeckx Makelaars, neem dan vooral contact met ons op zodat we een afspraak kunnen inplannen.